Monday, December 24, 2007

Viadoe

Het bakken van de viadoe was een trip down-memory-lane .
Photobucket
Cynthia en ik hebben hele goede jeugdherinneringen aan de dagen voor kerst , als onze moeders samen aan het bakken sloegen.

Na school gingen we dan naar het huis van tante Ess en dan begonnen de dames aan het deeg , het hele huis geurde dan naar de gist , kaneel , de lucht van een rijzend brooddeeg.
Ondertussen waren ze dan bezig aan het hakken van de amandelen , de kaneelsuiker roeren , misschien mocht een van ons dat bij de gratie doen , en de sukade fijn snijden terwijl ze dan " tories" vertelden of nog mooier samen zongen.
Overal vandaan zongen de 5 meiden van tante Ess en de 3 van ons mee ...we hadden een pachtig koor!

Elk jaar was ik het van plan , maar om in mijn eentje deze klus te klaren zag ik niet zitten.
Dit jaar had ik dan eindelijk een partner!


In dezelfde sfeer hebben Cynthia en ik deze viadoe gebakken.
Kerstmuziek luid aan , meezingend , liefst tweestemmig en verhalen vertellend , herinneringen ophalend.
We hebben ervan genoten.
Volgende keer willen onze meiden erbij zijn.

Hier onder het recept voor de stoutmoedigen onder u!
Recept voor het viadoe deeg

1kg bloem
100 gr suiker
2 pakjes gist
8 eieren
500 ml melk
4 lepels boter

Warm de melk tot handwarm en doe er de gist en 2 eetlepels suiker in ,
doorroeren.
Klust de eieren met de rest van de suiker dik en schuimig , doe dan het
gistmengsel erin , gevolgd door de lepels boter.
Vervang de mixer haken voor deeghaken !! en voeg langzaam de bloem toe ,
als het te dun is , nog wat bloem toevoegen totdat het een wat plakkerig
,niet te vochtig deeg is geworden.
Laat dit rijzen op een warme plek in een met plastic afgedekte kom.

Voor de vulling
500 gr rozijnen
250 gr sukadesnippers
250 gr grof gehakte zoete amandelen
500 gr bruine suiker vermengd met kaneelpoeder
500 gr boter , liefst echte roomboter natuurlijk
500 gr bloem om uit te rollen en te bestuiven
Theedoek
Deegroller
Boterkwast
Scherp lang mes
2 grote bakblikken

Extra 1 liter goede rum en nog 500 ml melk.

Bestuif de theedoek met ongeveer 100 gr bloem en neem een bol deeg en rol
dat uit.
Beboter 1 bakblik lichtjes en leg het op de uitgerolde deeglap en snij de
bodem omtrek uit het deeg.
Leg de lap om de roller heen en rol het af in het blik en druk de deeglap
rondom lichtjes aan in het blik.
Beboter nu de deeglap in het blik en strooi en kaneelsuiker overheen.
Doe het zelfde met de deeglap op tafel , en vorm er lange banen van
fruit , sukade en amandel op met twee vingers tussenruimte.
Snijd tussen de banen het deeg door , vorm er slangen heen om het vulsel
en leg de rollen naast elkaar .
Snijd met het lange mes door alle banen heen stukjes van plm 3 `a 5cm
afhankelijk van de hoogte van het bakblik , denk eraan dat het nog wat
rijst in de oven.
Leg de roosjes naast elkaar in het bakblik met een gesneden kant naar
boven , die je iets openmaakt voor een mooi effect en vorm rijen totdat het blik
vol is.

De oven is natuurlijk voorverwarmd en op plm 250 gr .

Maak een mengsel( 200 ml) van melk met rum , wat water en flink wat
poederkaneel en giet daar met ruime hand zeker 50 ml over de taart heen en
doe het in de oven , na ongeveer een half uur herhaal je het begieten.
Als de taart na ongeveer 50 min goudbruin en gaar is , dan doe je er
nogmaals 50 ml vocht over heen gevolgd door zeker 2 borrelglazen aan pure
rum en dek dan de hete taart af met alufolie en verpak het in de deken of
dekbed om te smoren.
Photobucket
Zo deden we het in de traditie van Esseline en Elin.
Smakelijk eten en heel goede kerstdagen!

10 comments:

Bieke said...

Op een goeie keer ga ik toch eens richting Amsterdam hoor... om met te laten verwennen door Anila's speciale kookkunsten ;-)

Maar wat een werk!
Vandaar dat je zo druk-druk-druk was ;-)

Anila said...

@ Bieke , dat is het echt wel ...genoeg om het niet in mijn eentje te doen , hoewel ik dat ooit eens gedaan heb ...en toen gezworen heb dat het de eerste en laatste keer was!

Anonymous said...

Ik koop een taartje bij de bakker An;-)
Het ziet er lekker uit en de komende twee dagen veel liefde en kerstsfeer!
xx

Anonymous said...

Oooo Anila, wat ziet dat er heerlijk uit!!

Anonymous said...

Ziet eruit net als die van thuis! Ben benieuwd of ie ook zo smaakt!
vind het wel jammer dat ik er niet bij was, denk niet dat dat ooit lukt, Arlinda in de winter in Nederland?????????
Misschien hebben wij ook viado dit jaar als Connie er zin in heeft en natuurlijk tijd!!
Prettige feestdagen aan alle trouwe lezers van je blog, en vooral voor jou en Ruud.

Anila said...

@ Heerlijk was die geloof me net als van Mam & tante Ess , alleen blijkt Ruud een echte kleindochter van Elin , ze vindt de viadoe niet zoet genoeg.
Trouwens de spelling van de taart is ook een leuke ,iedereen doet dan anders viadoe, viado , fiadu, fiado , fiadoe , maakt niet uit , het is en blijft bijzonder gebak!

Anonymous said...

This pіecе of ωriting pгoνiԁeѕ cleaг idea
in ѕuρрort оf the nеw users of blogging, that
асtually how to do blogging.

Visit mу weblog; Silk'N Sensepil Reviews

Anonymous said...

If уou need some more convincing have а loοk аt What Tobacсо Can Do For уour Lungs This
is Brуаn Ϲuгtіs. He appeared heаlthy anԁ fit whilе he was identified
as having lung сancеr. Ten weeks later hе was dead.
Ηe оr shе ωaѕ Τhiгty fоur yeaгs old.


Feel free tο visit my web blog - green smoke discount code

Anonymous said...

Hi! I know this іs kind οf off-topic but I haԁ to
ask. Does opeгating a ωell-established website like youгѕ require a massivе amount wогk?
I am bгanԁ new to operating a blοg howeνer I do
ωritе in my diary еveryday. I'd like to start a blog so I can easily share my personal experience and views online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!

Stop by my homepage http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Randall said...

ik heb een vraagje

200 ml mengsel van melk water rum kaneelpoeder, maar berekend gebruik u maar 150 ml, wat gebeurd er dan met die 50 ml?
en in uw eerste verhaal zegt 500 ml( twee blikken is 250 ml per blik, of zie ik het verkeerd snap het het even niet, kunt u dat uitleggen