Thursday, December 04, 2008

Moeran sanskaar

Een Hindoe ritueel waar Raksha nu oud genoeg voor is.
PhotobucketPhotobucket
Je kan zien dat ze er zin in heeft, al die belangstelling.
Photobucket
Wat betekent het dan eigenlijk?
Een van de belangrijkste sanskaars van een Hindoe: Het kaalscheren van de baby. Je wordt geestelijk opnieuw geboren. Moeran wordt gedaan omdat het brosse haar nu zomaar energie uit het lichaam wegneemt terwijl de vitale organen in het lichaam zich aan het ontwikkelen zijn en het lichaam de fysieke energie op een veel betere manier kan gebruiken. Moeran houdt in dat als het kind 1, 3, 5 of 7 maanden is, het hoofdje wordt kaalgeschoren en bij de meisjes worden er vaak oorgaatjes in de oorlelletjes geprikt om zo het verschil tussen jongens en meisjes te tonen.
PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
De moeran sanskaar is de 8ste sanskaar: het kaalscheren van het kind. Doorgaans wordt dit altijd gedaan, het is niet naar aanleiding van een individueel probleem of dergelijke.
PhotobucketPhotobucket
In deze sanskaar wordt al het haar op het hoofd van het kind verwijderd, dat was gegroeid tijdens zijn verblijf in de baarmoeder van de moeder. Hier kan een pandit bij zijn, dat hoeft niet. Er zijn wel mantra´s in deze sanskaar.
Photobucket
Het haar wordt ofwel in het eerste jaar van geboorte ofwel in het derde jaar verwijderd. Rond ongeveer 2,5 jaar van het kind heeft het ongeveer 20 tanden in zijn mond. Tengevolge van groei van tanden, lijdt het kind aan bijvoorbeeld hoofdpijn. Het tandvlees is gezwollen en zouden ook los kunnen komen. Het kind zal een gerriteerde persoonlijkheid krijgen.
Photobucket
Om deze problemen te verhelpen, wordt het haar afgeschoren.
Het haar wordt verwijderd terwijl Ved-mantra's worden bezongen.
PhotobucketPhotobucket
Zo ziet ze er nu uit, kaal, maar het groeit snel genoeg weer aan.
En zoals het in deze familie hoort, was er taart, ook al omdat paps zijn verjaardag vierde was het een extra mooie!
Photobucket
Het is maar een kleine selectie van de fotos, het feest op zich, dat laat zich wel raden.

8 comments:

Anonymous said...

Prachtig, vooral met de "background information" waar menig Hindu wat van kan leren....!
Want als je vraagt naar het waarom van dit alles, moeten ze je vaak genoeg het antwoord schuldig blijven.

Anila said...

Ik kan het niet uitstaan als ik het niet goed kan uitleggen, dus ga ik op zoek naar de bijbehorende achergrond informatie.
Dat het haar als onrein beschouwt wordt, dat kan ik me nog wel herinneren uit mijn jeugd, maar ik wil gewoon meer erover vertellen zodat ook anderen het begrijpen.
Op zich vind ik het een heel boeiend geloof.

Anonymous said...

Lieve Peetie,geweldig dat je research bent gaan doen, want het is inderdaad een heel boeiend geloof !!! We hebben genoten die dag, jammer dat mijn hele grote familie van Nederland er niet bij kon zijn, want jullie zouden zeker genieten .... Rohani, Rishie & Raksha Mahabiersing

Anonymous said...

wat afschuwelijk

fleurvh

Anila said...

@Fleur, dat vinden anderen nou ook van Sinterklaas!;-))
sLands wijs s`lands eer...
En binnen een maand zie je er niets meer van en heeft Raksha weer een kop vol dik haar.
@Hannie, jammer inderdaad dat we het niet mee konden maken, maar we hebben enorm genoten van de plaatjes.

Carina said...

Wat ziet ze er prachtig uit in dat jurkje!
En wat een pracht van een taart toch weer!

Anonymous said...

Hartenicht zegt "Lovely" tradities zijn wat ons bij elkaar houdt. Ze zorgen v/d herinneringen voor later. Wat een dotje in haar mooie witte jurk. Nu weet ik waarom al die vlaggetjes bij die Hindoes in de tuin zijn.

Anonymous said...

Wat een onzin, doe je research beter. Moeran sanskaar is voor de karma van het kind. Omdat wij hindostanen geloven in reïncarnatie wordt door het kaalscheren van het hoofd van het kindje de negatieve aspecten uit vorige levens niet meegenomen in het nieuwe leven van het kindje. De achterliggende gedachte van een moeran is heel mooi, jammer dat er zoveel mensen zijn die de onjuistheden erover klakkeloos overnemen en ook zo doorvertellen.